2009. augusztus 6., csütörtök

Lugas

A lent említett könyvből okulva kicsit finomodott a leendő lugas terve. A vázszerkezet alapterülete 4,80 m * 2,60 m * 2,60 m, boltíves forma.


(Az ábra nem teljesen méretarányos)


A boltívek 1,6 méterenként fognak elhelyezkedni, azaz a 4,8 méterre 3 szál jut. Egyenként ~7 m hosszúak (6 m föld felett, 0,5-0,5 m pedig a földbe ásva), fent középen gerincként hasonló csővel lesznek az ívek összekötve. Az alapanyag colos, vagy 5/4-es acélcső lesz, legalábbis a jelenlegi tervek szerint. Ez tűnik a leginkább költséghatékony megoldásnak.

A szőlő metszését és kialakítását tekintve egytörzsű, négykarú, emeletes kordon tűnik a legalkalmasabbnak ( milyen jó, hogy tudok ilyen hivatalos neveket puskázni :) ). Ez a következő képpen fog kinézni:

1. év: A telepített oltványt/vesszőt két rügyre visszavágjuk, melyből őszre két, kb 5-6 mm vastag vesszőt kapunk.

2. év: Az erősebb vesszőt hagyjuk meg, két világos rügyre metsszük vissza. Ezeket ne csonkázzuk (tetejeljük), mert enélkül nemcsak hosszabbak, hanem vastagabbak is lesznek, és a belső szöveti szerkezetük is fejlettebbé válik, így aztán termékenyebbek lesznek a rajtuk kialakuló téli rügyek is.

3. év: a harmadik évben egy kb 75 cm hosszú szálvesszőt hagyjunk meg, de a hajtásválogatáskor az egykarú kordontól eltérően ügyelnünk kell arra is, hogy legyen egy megfelelő helyzetű hajtásunk a törzs hosszabbítására és a másik kar kialakítására. Ebben az évben a hajtásokat kb 20 centinként hagyjuk meg, és kihasználva a szabad növekedés előnyeit, csak a támberendezés felett csonkázzunk (tetejeljünk).


4. év: a negyedik év tavaszán az előző évben kialakított karon képezzünk termőalapokat (pl rövidcsapos metszés), és kezdjük el a másik kar kialakítását. A törzs meghosszabbítására szolgáló vesszőt a felső tartóhuzal magasságában metsszük vissza (ahol a következő "szintet" kívánjuk létrehozni). Ebben az évben gondosan végezzük el a zöldmunkákat. Az új karon a termőalapoknak megfelelő számú zöldhajtást hagyjuk csak meg. A meghosszabbított törzsrészen csak a két felső hajtás maradjon meg.


5. év: A két idősebb karon már kialakítottuk a termőalapokat. A törzs csúcsi részén lévő két vesszőt (aminek a szemet meghagytuk előző évben) lekötözzük, majd az alsó karokhoz hasonlóan végezzük el a zöldválogatást.


A tervezett 4,8 m-en 3 tőke fog elférni, így a következő módon fog kinézni:

Így a tőkék 1,6 méterre kerülnek egymástól.

Van egy másik lehetőség is a kialakításra, ha a két szélsőt egytörzsű, kétkarú, emeletes kordonként művelem, így a tőkék messzebb kerülnek (2,4 m) egymástól:


Valószínűleg az első módszer lesz alkalmazva, de még van pár hetem ezt eldönteni a telepítésig. (Bárcsak ott járnánk már... :) )

Az "emeletek", mivel nem szeretném, ha a lugas alja nagyon csupasz lenne, valószínűleg 40 cm-en és 170 cm-en lesznek elhelyezve. (Ne felejtsük el, hogy 6 méter az ívhossz, azaz 3 métert kell befutnia mindkét oldali szőlősornak.)

Legközelebb már remélem a gyakorlati végrehajtást mutathatom be. :)

(A 62-65. ábrák a Kriszten György: Szőlőlugas c. könyvből származnak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése